BIO-JUBILEUM

Biografie

Apollinaire, geboren in de DRC maar getogen in West-Vlaanderen. Hobby-componist, -producer en liedjesschrijver van Nederlandstalige- Engelse, Franse en Afrikaanse liederen. De inspiratie voor z'n liedjes ontspruiten heel vaak voort uit z'n werk als SAAMO-medewerker in Vlaams-Brabant en als vertegenwoordiger van de DRC bij de Europese Unie te Brussel.

Inspireren en geïnspireerd worden:

Steeds ligt in zijn werken het accent op hoe we met z'n allen schoonheid en troost kunnen bieden voor elkaar en voor de wereld. Hoe we verbindend met elkaar ons geluk, (of ongeluk) onze levensverhalen en sprankelende visies kunnen verspreiden.


Groot zijn in iets kleins:

Oja, zijn quote is: Ieder van ons draagt iets specifieks in zich om de wereld mooier te maken. En daar zelfs in uit te blinken. "Iedereen kan immens groot zijn in iets kleins." Het is enkel een kwestie van je hart te volgen en om je erop toe te leggen. Het gewoon realiseren... het ene te verrichten waarvoor je in de wieg gelegd bent. Los van wat anderen van je zouden kunnen denken.

Zorg voor elkaar:

Zijn ongerustheid over het toenemend onbegrip en de polariserende tendensen in onze maatschappij en in de wereld uit hij in zijn typerend afscheidszinnetje : Zorg goed voor elkaar! (kik t'un bètje na mekaor)

Samen zingen:

Educatief- en/of kampvuurprojekt: De meest geliefde liedjes worden in 2024 gebundeld in een liederenboek.

Hoe leuk is het niet wanneer een leerkracht op z'n gitaar of  piano een liedje speelt en het aan de leerlingen aanleert met bespreking van de inhoud. Of gewoon leuk in verbinding met elkaar samen spelen en zingen... top!  

Dankwoord:

voor wijlen Toots Thielemans, Robert Mosuse, Souleyman, Daisy Vergote, Dora Van Der Groen, Pieter Verlinden, Manu Verreth,  prof. Jan Blommaert, Marc Eyskens, familie en vrienden.


Jubileum 1991-2021: 30 jaar muziek

Werd als zieke baby vanuit Congo naar België gebracht.

als kind veel gezien...

als jong volwassenen ook beleefd...

en in muziek vertaald.

98' Africa for Kosovo : Het allereerste sociaal muzikaal project Tshiena, een lied voor vrede in Congo.

Een benefietlied tvv de kosovaarse oorlog in Europa om eveneens aandacht te vragen voor de oorlog in Congo. Een oorlog die tot op heden nog steeds verder woedt. Tshiena werd het kinderrechtenlied voor Congo. VIDEO

Het benefietlied Tshiena werd opgenomen in studio Toots. Dankzij de steun van Toots Thielemans en bekende Vlamingen die in enkele uren tijd, een voor hen onbekend lied in een onbekende taal inzongen. Ook in Kinshasa gaven de meisjes het beste van zichzelf. Echte klasse!

"Lieve Apollo, wees degene voor wie je in de wieg gelegd bent en speel je liedjes; hoe zacht ook (...). Het is vooral jouw boodschap in je eigenste klankkleur dat me raakt."

Trek rond met je gitaar en waar je ook komt, breng de mensen met je lied... Breng ons bij elkaar om samen te zijn en samen te beleven.

mentor -Dora Van Der Groen 1996-

Jij maakt liedjes om mensen in het hart te raken. Eigenlijk ben jij een Vlaams-Congolese troubadour        -Robert Mosuse 1998-


"Wij, artiesten, kunnen op een animerende manier de mensen aan het denken zetten (...) Jij op het podium met je gitaar en ik op het podium met m'n broer (lacht). En zo heeft ieder artiest z'n wapen om te strijden voor een betere wereld. Is het niet?

-Manu Verreth 2008-

"Ik begreep geen woord van dat afrikaans Tshiena- liedje maar het ontroerde me en voelde meteen aan dat het je na aan het hart ligt. Dat is nou wat ik een liedje met een lach en een traan heet."

-Toots Thielemans 1997-

                   30 jaar muziek

In 30 jaar 4 cd's voor het goede doel:

 Ô Wereld

 Afrika For Kosovo

 Together For Pakistan

 Be Cool, Be hoffelijk

 tvv bhandwondslachtoffers

Met dank aan:

Ik ben, zeg maar, de trotse persoon die mijn medewerker Apollinaire overhaalde om zijn liedjes uit te brengen. In het verleden heeft verrassend genoeg het liedje Tshiena diplomatieke deuren, met leden van de Congolese regering, geopend die voorheen gesloten waren. Ik hoop van harte dat z'n liedjes ook de harten van Vlaanderen zal openen voor de projecten want ik weet dat ze allemaal geliëerd zijn aan ons welzijn. Ook op het werk is hij steeds gefocusd op het verbeteren van de omstandigheden, vooral dat van de zwaksten. In Congo maar ook hier in Vlaanderen.

Ja, beste mensen. Ik ben het die Apollinaire overhaalde om z'n professioneel werk te laten samengaan met z'n muziekaal talent. Ik en mijn vrouw Anna waarderen z'n muziek zodanig dat ik hem als mentor bijsta om z'n muziek uit te brengen. Vooral zijn symphoniën in het kader van Europa en de rest van de wereld.

Lieve Apollo, nog een goede raad van een oude wijze vrouw in het vak: "Hou vooral je tuintje waar je liedjes samensprokkelt goed verborgen. Door onwetendheid zijn mensen in staat het te vertrappelen."

-wijlen mentor Dora Van Der Groen-


Je schrijft levensliedjes. Je moet er werk van maken om het op te nemen. VRT-huiscomponist, Pieter Verlinden was een man van weinig woorden maar componeerde prachtige muziek. Van oa De collega's,...

Ons brandwondenproject -anno '07- heeft me duidelijk gemaakt hoe hard mensen bewust of onbewust kunnen zijn voor elkaar. Maar één van de allerbelangrijkste lessen kwam van S. Een jonge brandwondpatiënte die ondanks haar verbrandde lichaam en kwetsende blikken ging zwemmen op publieke plaatsen. "Weet je Apollinaire, het leven is een balans vinden. Want weet je, iedereen loopt lidtekens op in het leven. Relevant is hoe je ermee omgaat en het je je leven laat bepalen. En bij ons zie je het fysiek. Voor zij die innerlijk lijden is in feite erger want je merkt het niet op het eerste gezicht. Dus zij lijden veelal in stilte."

Merci S. pour votre sagesse mais surtout pour votre grande gentillesse malgré tout.

Met dank en diep respect voor alle moedige brandwondpatiënten en artiesten die met ons project 'Be Cool Be Hoffelijk' meewerkten.. Laat m'n laatste oproep dan ook zijn om wat hoffelijker om te gaan met hen...met ieder van ons.

Relaas door R. De Moor:

Toots thielemans

Op een gegeven moment tijdens een werkbezoek kreeg Apollinaire een telefoontje. Ik merkte op hoe hij plots heel enthousiast werd. Hij zei kortweg dat het Toots Tielemans was die hem uit Amerika belde omdat hij z'n liedje leuk vond en hem zou steunen (Later zou Toots Apollinaire z'n benefietlied voor Kosovo als allereerste in de gloednieuwe Studio-Toots laten opnemen). Ik vroeg hem om het lied te spelen op m'n huwelijk. Daar was de eerste minister van Congo te gast en deze was dermate ontroerd door het lied dat hij hem wou spreken. Apollinaire vroeg hem of hij een videoclip mocht opnemen, daar Congo al geruime tijd gesloten was voor buitenlandse pers en cameraploegen. De minister stemde er in toe en beloofde ons zelfs presidentieel te ontvangen op de luchthaven.

Kinderrechten

Zo beloofd, zo gedaan en het werd een succes. We werden ontvangen op het ministerie en daar nam Apollinaire gretig gebruik om uit te leggen aan de minister over belang en de noodzaak van kinderrechten. Ik vond dat heel aandoenelijk om te aanschouwen.  Maar, het werkte want de eerste minister stemde toe om de pas opgerichtte kinderrechtenambassade te erkennen.

Tijdens het inoefenen van de clip kwamen heel wat omstaanders en persmensen kijken... Allen benieuwd wat die Belgische Congolees daar uitspookte met kinderen die anders niet van tel zijn. Jammer echter dat één persoon van de ploeg z'n woord niet gehouden heeft. Anders waren de congolese straatmeisjes op via de Europese MTV bekend geworden want de clip en de dans van de meisjes waren fenomenaal mooi. Echt jammer!

Eerste maal sterven

Zo zie je maar dat één persoon veel werk en vooral de hoop en enthousiasme van anderen domweg kan smoren. Ik weet dat Apollinaire daar in wezen nog steeds niet over is en dit na meer dan 25 jaar. Ik heb zelfs vernomen dat hij hierdoor, destijds, het enthousiasme verloor om verder te doen in de muziekwereld en daardoor enkel nog muziek maakte voor het plezier van het schrijven maar er verder niets meer mee wilde aanvangen. Wat jammer is want er zitten echte pareltjes tussen...

Wie z'n enthousiasme verliest, sterft voor de eerste maal zegt men, niet?   

                                            R. De Moor gewezen Consul Honoraire van de RDC in Vlaanderen

Neuer Text

Share by: